keskiviikko 21. tammikuuta 2009

Val(a)istumisen tiellä heheh ;-) …No niin äänessä ollaan taas pitkästä aikaa, ja jotain kerrottavaakin löytyy.


Joulupukki kävi jo ennen joulua tuomassa paketin (taas englannista), joka sisälsi useita erilaisia ledejä, ja yhden valmiin valaisimenkin. Tarkoitukseni on siis vaihtaa veneen koko sisävalaistus ledeillä toimivaksi. Syy moiseen vaihtoinnostukseen on yksinkertainen, meillä veneessä luetaan iltaisin paljon, ja halusin poistaa paljon sähköä kuluttavat hehkulamput, ja saada tilalle energiaystävällisemmät ja pitkäikäisemmät ledit. Kerrottakoon nyt vielä taustaksi sen verran, että olen kotioloissa hyvinkin suurpiirteinen, ja valoja mieluusti sytyttelevä, sekä valoisassa viihtyvä. Veneessä sitävastoin muutun aivan neuroottiseksi sähkön (akun) säästäjäksi, jolla on pakonomainen tarve asiasta jatkuvasti nurkua, ja samalla tietenkin sammutella päälle jääneitä valoja. Kulkuvaloja en vielä tässä rytäkässä kokenut tärkeäksi vaihtaa, ne kun meillä näyttelevät kovin pientä osaa sähkön kokonaiskulutuksessa, mutta eiköhän nekin vaihdeta ”sitten joskus”, nyt päätin kuitenkin keskittyä vain sisätiloihin.

Olen pitkin syksyä tehnyt myyräntyötä etsien viisastenkiveä lediviidakosta selvitäkseni. Totuuden nimissä on sanottava, että vaikeaa oli, alussa! Tuntuu että niitä itämaantietäjiä, ja auton tuunaajia (autoissahan ledit on ihan kuuminta hottia) on yhtä paljon kuin mahdollisia asiakkaitakin. Vai onkohan taas niin, että kun on suht uusi asia, jolla voi jotakin tienata, niin alalle aina pesii kaiken maailman huituja, muka tietävinään kaikesta taas kaiken, imuroimassa tehokkaasti ”löysät” pois meiltä taviksilta. No meillähän ei mokomaa pelästytä, ja eikun itse taas suota kuokkimaan vaan, kyllähän tässä nyt yhdet ledit setvitään (tarkoittaa, että homman ns. kustua, ollaan muutamaa euroa köyhempiä, ja visusti hiljaa moisista hullutuksista).Etukäteen olin itselleni selvittänyt, että olemassa oleviin valaisimiin ledit piti saada sopimaan, tai suhteellisen vähillä muutoksilla ainakin, mikä nykyään jo hyvin onnistuukin. Perustiedot ledeistä, mitä halusin, ja mihin käyttöön oli myös valmiiksi mietittynä. Lisäksi hankittuna oli muutama uusikin valaisin millä korvattiin vanhat, jotka olivat käytössä todettu veneessä epäkäytännöllisiksi.


Pikaisella etsinnällä netistä löytyy lukuisia ledikauppiaita, oikeita liikkeitä myymälöineen tai pelkkään postimyyntiin panostavia. Näistä vaan valitsemaan, ja tavaraa tilaamaan edullisesti, hmmm… näinhän sen piti mennä mutta mutta. No, minä kun olen tunnetusti Hiukan ”kronkeli ja äkkiväärä” en oikein uskonut ihan kaikkea mitä kerrottiin, tai kauppiailta kuulin. Tarkoitan, että jo muutamalla puhelisoitolla paljastuu karu totuus että näitähän myy kaikenmaailman amis ym. koltiaiset netti ja autotallifirmoistaan, vailla sen suurempaa tietämystä. Aika nopeasti jäi siis omaan arvoonsa sellaiset jotka myyvät vaan halvalla, ja varmasti hyvää, ja ”kyllä näissä teho riittää”, ilmoittamatta kuitenkaan pyydettäessä, esim. värilämpötilaa, kulutusta, mahdollista valaisukulmaa, ja tehovastaavuutta verrattuna hehkulamppuun. Rehellisesti on myös sanottava, etten lopuksi edes vaivautunut sellaisia "saitteja" tutkimaan mitkä ym. tietoja eivät ole sivuilleen kirjanneet. Eli varmasti meni sivuitse sellaisiakin kauppiaita joilla tietoa, ja kunnon tavaraa oli, mutta johonkin se raja aina on vedettävä!


Kun asettamani riman ylittäviä kauppiaita löytyi, kasvoi yhtä matkaa tietoisuus myös siitä, että ihan halpaa ei tämä lysti taaskaan ole. Joka tapauksessa n. 100€ arvoinen paketti saarivaltakunnasta löysi tiensä perille, ja jo etukäteen olin päättänyt myös korkeimman omakätisesti testata mitä oikein tuli ostettua, ja oliko ostos edes lähellä sitä mitä luvattiin, ja siitä myös tiedon julkaista. Tätä varten olin hiukan valmistellut asioita etukäteen, ja mielessä oli suht kirkkaana mitä haluan tietää, ja miten sen käytännössä toteutan. Veneeseen en näin talviaikaan aikonutkaan mennä testaamaan. Tässä vaiheessa puolustelen itseäni, että monia muitakin asioita olisi voinut tietysti mitata, ja tehdä toisinkin, mutta halusin pitäytyä yksinkertaisissa asioissa, yksinkertainen kun olen, unohtamatta mutu tuntumaa. Eli lyhyesti, mitään eksaktia tiedettä ei ole tulossa, ja ken sitä odottaa, pettyy varmasti. Lisäksi olen yrittänyt pitää teknisen "mumbo jambon" niin simppelinä kuin mahdollista. En esimerkiksi puhu "lumeneista" (lm), ledin tuottama valomäärä, vaikka ledien yhteydessä pitäisi. Sitävastoin yksinkertainen lux mittaus (valaistusvoimakkuus) kertoo kaikille jotain suht ymmärrettävässä muodossa. Esimerkiksi kotona wc:ssä, 11w energiasäästölampun alla, pytyllä istuen on n. 25 luxia, ja siinä näkee vielä jotenkin lukea. Kun nouset seisomaan, 185 centtisellä luku ohimon korkeudella nousee n. 100 luxiin, niin johan kirkastuu. Lisäksi esim. valaisukulma kertoo saman asian kuin virallinen termi "valokeilan avautumiskulma". Värilämpötilasta (Kelvin) kerrottakoon kiinnostuneille, että 3000K-4000K pidetään lämpiminä sävyinä, siitä ylöspäin sävy kylmenee (sinistyy), joka on hyvä mieltää, kun sisäkäyttöön esim.veneeseen ledejä hankkii.Kuvia olen yrittänyt pistää pilvin pimein, toivoen asian niillä selventyvän, ja lukukokemus onkin todennäköisesti yhtä aikaa visuaalinen, ja tällä kertaa myös valaiseva ;-)Ensimmäisenä pentteriin loisteputken tilalle hankkimani ledi "putkivalaisin".Pituus 32cm, 40w vastaavuus, jännitealue 12-30v dc, 125' valaisukulma, värilämpötila 3000K, mitattu kulutus 0.24 ah, ketjutettavissa useita peräkkäin, ei kytkintä, eli sellainen pitää hommata ja rakentaa erikseen! Mitattu n. 300 luxia, n. 30cm etäisyydeltä, eli varmasti valoa riittää. Jännitevaihtelut ei paljoa vaikuta, ensimmäiset hiipumisen merkit n.10v tienoilla. Tämä olisi todennäköisesti hyvä myös wc:ssä. Taidanpa tilata toisenkin. Valitettavasti en tätä päässyt vertaamaan nykyiseen loisteputkeen (veneessä), ja vertailu on näin ollen hiukan ontuvaa, mutta hyvältä näyttää testipenkissä, ja valoa tulee heti, eikä viiden minuutin päästä kuten perinteisillä loisteputkilla.
Seuraavaksi pari lukuvalaisinta, joilla tein pari erilaista vertailua. Vasemmalla 15w hehkulamppu vastaan 8w ledi oikealla. Lampuissa on yleisin BA15D kanta, mittausjännite 13v dc.

Ledissä 8w vastaavuus, värilämpötila 3500K, ledissä 3 lediä suoraan alas, ja soveltuu hyvin esim. lukuvalaisimiin.
Kuvista näkyy selkeästi hehkulampun paremmuus, mitä valaisuun tulee. Tätä tukee myös mitatut luxit. Hehkulamppu tosin kuluttaa energiaa ihan järjettömästi lediin nähden.

Mittaukset,

-8w led n. 200 lux etäisyys n.30 cm, kulutus 0.08ah, mittausjännite 13v dc
-15w hehkulamppu 500 luxia etäisyys n.30 cm, kulutus 1.08 ah, mittausjännite 13v dc

Tällä yhdistelmällä, jos unohdetaan virrankulutus, hehkulamppu oli ylivoimainen. Tosin, itselläni oli entisessä veneessäni 10w lukulamput, ja ne tuntuivat joskus sietämättömän kirkkailta, eli käyttääkö joku oikeasti noita 15w lamppuja missään, vai onko ne kaikilla vaihdettu pienempitehoisiin lamppuihin?Seuraavaksi alla hieman tasaväkisempi vaihtoehto, vasemmalla hehkulamppu 10w, oikealla samainen 8w ledi kuin edellä.

Hieman yllättäen ledi on tällä kertaa kirkkaampi, ja valon värikin on hyvä.
Myös mittaustulos tukee sitä minkä silmä näkee. Ledi, pikkuisen kirkkaampi n. 290 lux, hehkulamppu, n. 270 lux. Kuvassa tarkkasilmäinen huomaa pientä ristiriitaa lukemien kanssa, mutta mittarin asetus oli jäänyt x10 asentoon, eli nolla perään on suht oikein. Lisäksi etäisyys valaisimeen lienee eri aikaisempaan nähden, ja rinnakkaismittaus tässä lienee kuitenkin se oleellisempi asia.Muut mittaukset,
-ledi (oikealla), kulutus 0.08ah, mittausjännite 13v dc
-hehkulamppu (vasemmalla), kulutus 0.57ah, mittausjännite 13v dc


Tästä yhdistelmästä voisi kai todeta, jopa pienenä yllätyksenä ledin melko selvän voiton. Senverran olin epäuskoinen itsekin, että vaihdoin hehkulampunkin toiseen 10w lamppuun, ajatellen siinä olevan jotain vikaa, huomaamatta kuitenkaan lopulta niissä mitään eroa.Seuraavana lampetit, jotka kuten kuvista näkyy ovat ripustettu ylösalaisin, vasemmalla taas hehkulamppu 10w, oikealla tornimallinen ledi 15w.Ledin tekniset tiedot,

BA15D kanta, tornimalli, 2 lediä päällä, 1 jokaisella neljällä sivulla, 15w vastaavuus, värilämpötila 3000K, käyttöjännite 8-30v dcHehkulamppu (vasen kuva) n.150 lux, etäisyys taas n.30cm

Ledi (oikealla) lähes 200lux, etäisyys sama n. 30cm
Muut mittaukset,

-Hehkulamppu, (vasemmalla) kulutus 0.75ah, mittausjännite 13v dc

-Ledi, (oikealla) kulutus 0.12ah, mittausjännite 13v dc


Ensimmäisen kuvasarjan oikeanpuoleisessa kuvassa näkyy selvimmin, että tällä kertaa ledi menee ohi ihan vasemmalta, vaikka onkin siis oikealla :)


Tämän osion voittajasta ei siis ollut mitään epäselvää, tätä tietysti tukee myös ledin ilmoitetut tekniset arvot. Joka tapauksessa ero oli selkeä mittauksin, ja myös silmin arvioitaessa. Valo oli kirkas ja lämpimän sävyinen, olematta kuitenkaan häiritsevä.Seuraavana kattovalaisin, joka nykyisellään sisältää kaksoispolttimon 20/5w, ja on isommalla teholla hyvin valaiseva, mutta mahdoton energiasyöppö. Tähän valaisimeen löytyy moniakin vaihtoehtoja korvaajaksi, mutta päädyin kokeilemaan levymallista BA15D kannalle suoraan sopivaa mallia (kuvassa alla).
Tekniset tiedot,

BA15D kanta, 9 Lediä levyssä, 20w vastaavuus, 120' valaisukulma, värilämpötila 3000KSitten mittauksiin,

Hehkulamppu kytkin 5w asennossa, vaatimattomat 55 luxia, ja kovin kelmeä valo.

Kulutus 0.34ah, mittausjännite 13v dc
Sitten kytkin 20w asennossa, ja valoa löytyy lähemmäs 400 luxia.
Kulutus huimat 1.35ah, mittausjännite 13v dc.Viimeisenä ledi.Ei aivan yllä hehkulampun lukemiin, mutta riittävän lähelle, reilusti yli 300 lux.
Kulutus vain 0.17ah, mittausjännite 13v dc.

Lopuksi uskallan taas väittää lediä voittajaksi. Silläkin uhalla, että jonkinlaisen kiinnityksen levy tarvitsee itse valaisimeen, eli ei se ihan valmiina kaupasta tule. Tämä taitaa kuitenkin olla yksi eniten käytetyistä valaisimista veneessä, ledissä valoteho riittää varmasti, ja kun kulutus on noinkin pientä niin...


Lopuksi sukkulaledi, tai festoon. Olkoon mikä hyvänsä, kaikki tietävät kuitenkin mistä on kyse.


Näitähän on veneessä erilaisia, eripituisina ja esim. kulkuvaloissa, sisävalaisimissa ym.
pituus 42mm, 11w vastaavuus, väri lämmin valkoinen, käyttöjännite 8-30v dc.Vasen kuva hehkulamppu 10w, oikealla ledi 11w. Tässäkään minulla ei ollut kuin yksi valaisin mukana käytettävissä (veneessä olisi lisää). Jokatapauksessa kyseinen valaisin saa minulta arviot joita ei kehtaa kirjoittaa, eikä se mielestäni hehkulampun kanssa kelpaa kuin huonon lämmityslaitteen korvikkeeksi (poltin #¤&%"# lamppua vaihtaessa sormeni siinä). Yhtäkaikki mikään ledi ei tätä valaisinta paranna, ja vain nuukuuteni estää minua heittämästä näitä ketuille.Mittaukset,

hehkulamppu, kulutus 0.77 ah, mittausjännite 13v dc, n. 200 luxia, etäisyys 30cm

ledi, kulutus 0.12 ah, mittausjännite 13vdc, n. 170 luxia, etäisyys 30cmTästä voisi lopuksi sanoa että hehkulampussa oli ehkä hiukan miellyttävämpi, ja myös kirkkaampi valo, minkä tietysti myös mittaus todistaa. Ero on kyllä pieni, eikä ledi siis mitenkään huono ollut, ja kun muistaa paljonko kumpikin kuluttaa sähköä, nousee ledin arvo silmissä. Jos oikein kriittinen haluaa olla, sanoisin tämän ledin olleen testatuista ledeistä/malleista huonoin, olematta silti huono, koska värisävy, ja teho ei aivan yllä muiden tasolle. Tällä tarkoitan muiden kokeiltujen ledien antaneen odotuksia positiivisemman kuvan esim. teholtaan ja sävyltään, pienempi virrankulutus kaikissa oli tietysti jo etukäteen tiedossa, ja se mitä myös haettiin.Kiinnostuneille hyödyllisiä linkkejä asiasta,Täältä löytyy kaikki tarvittava, niin ledit kuin tietotaito. Lisäksi erittäin runsaasti informaatiota sitä kaipaaville, kunhan viitsii selata, ja vielä suomeksi!

Täältä löytyy myös kaikkea...Lopuksi vielä kiitos palautteesta!
yritän keksiä vielä jotain kirjoitettavaa, ja kuvattavaa ennen kuin kevätkiireet alkavat...

3 kommenttia:

  1. Testi hyvin tehty , hakkaa TM:n mennen tullen

    VastaaPoista
  2. oletko sitä mieltä, että vaihto kannattaa? Et kerro ostamiasi määriä, tai hintoja

    VastaaPoista
  3. No kannattavaa taloudellisesti se ei varmaankaan ole, mutta jos miettii sen siten että käyttötunnit kasvaa, ja sähkönkulutus pienenee radikaalisti niin se saattaa jo olla hyväksyttävissä. Hinnoista en edelleenkään aio täällä kaikkea laulaa, koska saan kuitenkin kurat silmille jos niitä täällä kuuluttelen, ne kun aina vaihtelevat vähän väliä.

    VastaaPoista